De Eerste Belangrijke Recensies

Stilletjes aan begint mijn boek bekendheid te krijgen in de kinderboeken wereld. Dat is goed natuurlijk, enkele belangrijke recensenten willen er dan een recensie over schrijven. Maar dat is ook enorm spannend en confronterend. Er worden jaarlijks massa's kinderboeken uitgegeven dus de concurrentie is groot. De lat ligt daarom ook hoog.

Iedere keer dat ik een boek verkocht aan iemand, heb ik gevraagd wat ze ervan vonden. Telkens kreeg ik reacties in de stijl van "heel mooi", maar mensen durven vaak niet alles zeggen of zijn gewoon lief tegen je. Daarom ging ik er altijd vanuit dat het toch niet allemaal positief zou zijn, ondanks de vele mooie reacties die ik al kreeg. Dat realistisch stemmetje in mijn hoofd zei telkens "het negatieve durven of willen ze je niet zeggen".

Daarom zijn recensenten zo belangrijk. Ze hebben ervaring, weten waarover ze spreken en vooral... nemen geen blad voor de mond. Van hen ga je (en iedereen met jou) eerlijk kunnen vernemen wat ze juist over een boek denken. Ze leggen je boek tegen een hoge 'kinderboeken-lat' en beoordelen alle punten (verhaal, tekst, illustraties, kleur, spanning,...)

Als zo een recensie online komt, heb ik even een moment van aarzeling. Alsof, als ik het niet lees, het nog alles kan zijn, zowel goed als slecht. (Bekend met de kat van Schrödinger?) Als het niet goed is, en ik heb het gelezen, dan weet ik dat ik er het hart van ga in zijn. Als het wel goed is... tja, daar ging ik eigenlijk niet vanuit

Maar natuurlijk is de spanning te groot, de nieuwsgierigheid te prangend en kan ik niet anders dan de recensie te lezen. Gelukkig! Over de grote lijn zijn de recensies heel positief! Oef, wat een opluchting.

Dat er wat 'werkpuntjes' in staan, wat dingen die de ene lezer wel of niet graag heeft, dat is normaal. Toegegeven, dat is voor mij niet steeds gemakkelijk om te lezen, maar als een recensie afsluit met de woorden: "Schollaert zet een knap kinderboek debuut neer met ‘Twee kleine visjes’" dan kan je toch niet anders dan blij zijn?! Ik krijg zowaar 4 sterren van Annelien Kruithof! Een linkje naar de recensie zet ik hier natuurlijk neer: 'boeken- en leesclub de perfecte buren';

Ook van Katinka van de facebookgroep 'kinderboeken' krijg ik 4 sterren en een positieve recensie. Ze schrijft dat ze de volle aandacht van haar zoontje van 2 heeft door de kleuren en de vele zeediertjes. Van de tovenaar blijkt hij (nog) geen fan maar ik reken erop dat dat gaat veranderen als hij wat groter wordt.

Ik neem de kritiek die gegeven wordt als opbouwend op en neem dat zeker ook mee naar mijn volgend boek. Maar voor nu ga ik genieten van het feit dat mijn debut 4 sterren kreeg van Annelien Kruithof, iemand die heel goed weet waarover ze het heeft, en haar dochter Helena, die al meer boekjes heeft kunnen beoordelen dan het gemiddelde kind van 4 jaar.

Laat de volgende recensies maar komen!

*blub*


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De Eerste Belangrijke Recensies

De Krant

De Gouden Lettervreter: beste kinderboek van 2017

De Eerste Belangrijke Recensies

Voorlees Namiddag Te Herzele

In De Krant